25 Şubat 2017 Cumartesi

YETERSİZ PROJE !!!


Son birkaç yıldır sık sık haberlere konu olan TUBİTAK’ın ret ettiği projelere bir yenisi daha eklendi GLASSOUSE, ne olduğu ne işe yaradığı hakkında uzun uzun yazmayacağım sadece engelli vatandaşlar için kafa hareketleri ile kullanabileceği bir mouse olduğunu söyleyeyim detaylı tanımını internette etraflıca bulabilirsiniz. Bu üründen bahsederek başladım çünkü en son vukuat bu bundan geriye doğru giderek neler kaybettiğimize birlikte bakalım.



         GlassOuse dünya üzerindeki engelli vatandaşların bilgisayar, tablet ve cep telefonu kullanımını kolaylaştıracak Mouse görevi gören bir teknoloji dünya çapında pazarlanabilirliği yüksek (kaldı ki şuan dünyanın 50 ülkesine ihraç ediliyormuş ) bir ürün. Destek için TUBİTAK’a başvuruluyor tabiki proje ret ediliyor. Güçlü bir ekonomiden bahsediliyor güçlü ekonominin temel taşlarından birisi teknoloji üretip satmaktır, üretilen teknolojileri nasıl olsa hazırı var yapmaya ne gerek var diye satın almak değil. Bu ürünü icat eden, geliştiren, kendi cabasıyla bulduğu imkânlar ile pazara süren Mehmet TÜRKER’e başarılarının devamını dileyip tebrik etmekten başka bir şey gelmiyor elimizden. GlassOuse’un bu sene içerisinde Apple Store da satışa çıkacak. Turumuza devam edecek olursak, Sıvılardaki Su Oranını Mıknatısla Ölçebilen Ucuz, Hızlı ve Taşınabilir Bir Sistem adlı projesiyle yine TUBİTAK’ın düzenlediği yarışmada derece alamayan İlayda ŞAMGİL var bizden ret yiyen proje dünyanın en prestijli fizik yarışmalarından birinde baş tacı edildi. Son olarak şeker hastalarının kapanmayan yaralarını iyileştirmeye yönelik yapılan yara bandı projesi daha ilk aşamada elenen bir diğer proje lise öğrencisi olan Mehmet Can Dursun ve İrfan Efe Boztepe tarafından üretildi. Bizde duvara tosladı Amerika da onlarca proje arasından birinci seçildi üstelik New York Oswego Üniversitesi genç arkadaşlarımıza yıllık 10 Bin dolar burs ile eğitimlerini üstlenmek istedi.


         Bunlar ne ilk nede son ret yiyen projeler olacak daha önceleri hatta çok eskilerden bile elinde ki imkânları kullanarak insalığın yararına birşeyler üreten değerlerimiz hep geri planda kaldı veya siyasete kurban gitti. Ahmet Kural ve Murat Cemcir’in başrollerinde olduğu Kardeş Payı adlı diziyi hepiniz bilirsiniz dizinin girişindeki animasyon şeklindeki introda geri planda bıraktığımız değerini bilmediğimiz değerli insanlarımızdan bahsediliyor ve sonunda “bu ayıpta bize bir ömür yeter” deniliyordu. İşte bu durum içinde aynı şekilde diyorum ki bu ayıpta bize bir ömür yeter.

1 yorum:

  1. Bu ayıplar bize bir ömür boyu yeter evet. Tübitak'ın başına hayvanat bahçesi müdürü getirirseniz bu böyle de devam eder.

    YanıtlaSil